Saps quina és la clau de l’èxit a una primera cita?
Les primeres cites són i seran sempre un tema interessant per a la gent que busca parella estable, ja que del seu èxit depèn que l’altra persona ens obri (o no) la possibilitat de conèixer-nos millor.
Com aconseguir l’èxit a la primera cita
Hi ha consells que sempre són adients (pe.e sigues puntual o vesteix per causar una bona primera impressió) i d’altres que van canviant amb el temps (p.e. no facis servir el whatsapp en excés abans de la primera cita, o no atenguis trucades durant la trobada). El que és ben segur, és que sempre són útils i criden l’atenció.
Com tot allò que genera interès s’estudia, inevitablement va sorgint més informació.
Recentment un estudi realitzat per un equip de psicòlegs de Harvard ha confirmat que una de les claus per tenir èxit a una primera cita és fer moltes preguntes.
L’equip d’investigació, liderat per la Karen Huang, va fer un experiment formant parelles de desconeguts per realitzar primeres cites.
Durant la preparació de la prova, a un dels membres se li donaven instruccions per tal que fes moltes o poques preguntes, mentre que l’altre membre era considerat l’individu de “control”.
El resultat de l’experiment va ser que després de la trobada de cada parella es va entrevistar els membres de control per saber quina predisposició tenien per tenir una segona cita, i es va detectar que aquelles persones que havien fet moltes preguntes eren percebudes com més interessants i tenien més probabilitats d’obtenir una nova trobada que aquelles que gairebé no havien fet preguntes.
Punts a tenir en compte a la primera cita
De vegades, a causa dels nervis, centrem la conversa en nosaltres mateixos. Tot i fer-ho amb la millor de les intencions, donar-nos a conèixer i deixar una bona impressió, aconseguim el contrari i passem per persones egocèntriques.
L’estudi, publicat al Journal Personality and Social Psychology, afirma que això podria ser causat pel responsiveness, un procés mitjançant el qual hi ha una interacció entre dues persones que tenen cura de forma recíproca de les necessitats de l’altre, promovent el seu benestar. La tècnica de “l’entrevistador espontani” satisfà les tres dimensions principals d’aquest tipus d’interacció: comprensió, validació i cures.
Segons ells, les preguntes poden classificar-se en tres grups: de causalitat, emocionals i de futur. Les primeres serien aquelles que estan enfocades a conèixer les motivacions de l’altre (per què fa el que fa), les segones serien aquelles que generen o et fan connectar amb la teva part emocional i les últimes serien un sondeig sobre plans i objectius.
Consells per a una primera cita exitosa
Ara que ja sabem que s’ha de preguntar, també és important saber com fer-ho. Aquí t’oferim alguns tips:
- En primer lloc, compte amb la quantitat de preguntes. És cert que és fonamental fer moltes preguntes, sí, però… tampoc et passis. Es tracta de fer patent el teu interès per l’altra persona, no d’atablar-la ni fer-la sentir que és a un interrogatori.
- Fes escolta activa. Es tracta de conèixer millor l’altra persona i de transmetre interès, que vegi que vols entendre-la. És vital que preguntis tenint en compte les seves respostes. Valida-les, lliga preguntes i respostes. Si dóna la sensació que fas preguntes a l’atzar i una darrera l’altra, com qui va ratllant pendents d’una llista, en comptes de crear connexió faràs tot el contrari.
- No siguis monòton, utilitza tots els tipus de preguntes que esmenta l’estudi (preguntes de causalitat, emocionals i de futur).
- Sigues curós amb les preguntes. Hi ha temes que són polèmics, íntims o delicats i poden resultar nefastos a una primera cita. Evita preguntar – i parlar – sobre política, religió, exparelles…
- Aprofundeix. No deixis que els temes de conversa acabin amb un “sí” o un “no”: pregunta per què sí (o per què no), pregunta sobre motivacions, sobre diferents aspectes, sobre passat i futur …
- Prepara’t! De la mateixa forma que planegem alguns detalls abans d’una cita (on anirem, quina roba durem…) podem preparar, d’alguna manera, la conversa. No es tracta de fer un guió ni de forçar res, sinó de portar un as a la màniga per si de cas. Quines coses m’agradaria saber sobre el meu acompanyant? Quins temes puc treure si la conversa queda una mica sense rumb.
Ara que ja saps com treure-li el màxim potencial a les preguntes dins d’una primera cita, només et falta posar-ho en pràctica. Si vols que sigui amb persones interessants que cercant el mateix que tu, vine a SamSara i coneix el nostre mètode per trobar parella!