SamSara respon: la conversa, tot un art

Samsara | 31 març 2016 | Bloc

Tal i com vam iniciar amb el nostre article anterior, continuem donant resposta a les qüestions més habituals que ens plantegeu a SamSara. Un dels dubtes que ens repetiu amb freqüència, i que ens heu proposat de tractar en el nostre blog, gira en relació a com podeu iniciar o portar una bona conversa amb una persona que esteu començant a conèixer. Com ja sabeu, mantenir una conversa interessant és un dels grans plaers que podeu compartir amb la vostra parella. Què podeu fer per millorar la fluidesa en la vostra comunicació? Us proposem un seguit de consells que us ajudaran a trencar el gel i a gaudir de la conversa amb el/la vostre/a acompanyant.

CLAUS PER GAUDIR D’UNA BONA CONVERSA

Trieu el lloc i el moment més adequats: el  primer aspecte fonamental és crear una atmosfera que sigui adequada per donar peu a iniciar una conversa. Escolliu un lloc que us proporcioni la suficient intimitat i tranquil·litat per poder parlar sense interrupcions i en un volum de veu no massa elevat. Eviteu els locals concorreguts o sorollosos. D’altra banda, en la mesura que us sigui possible, intenteu quedar un dia i en un moment en què tots dos us sentiu relaxats, receptius i amb temps per poder dedicar-li a la trobada. Si us veieu després d’una llarga jornada laboral, és molt probable que estigueu esgotats, tensos i amb poques ganes d’interaccionar amb l’altra persona.

Practiqueu l’escolta activa: escoltar de forma activa és molt més que sentir allò que ens diuen. Pareu atenció a tot el que expressa l’altra part, a la forma en què reacciona als diferents comentaris i als temes de conversa que aneu tractant, etc. A partir d’aquí, feu-li saber que l’esteu escoltat i que us interessa allò que diu. Podeu fer servir diferents estratègies d’escolta activa: assentir amb el cap per manifestar el vostre acord, fer petits resums o repetir parts de la conversa per comprovar que esteu ententent bé el missatge i per refermar-li a l’altra persona que l’escolteu, mostrar empatia – si l’ocasió ho requereix- amb frases com “comprenc que et sentis així”o “em poso en el teu lloc”, etc.

Utilitzeu el llenguatge no verbal: no us centreu només en les paraules que us dirigiu, observeu també els gestos, les mirades, la postura corporal, ja que us donaran molta informació de com és i com se sent l’altre durant tota la cita. Alhora, sigueu conscients del llenguatge corporal propi: mostreu una postura relaxada, intenteu no tenir els braços i les cames creuats, mireu al/la vostre/a acompanyant mentre parleu, etc. Aquests petits gestos us ajudaran a tots dos a estar en sintonia i a fer fluir la conversa.

L’equilibri és la clau: una bona conversa parteix de  la premissa que ha d’haver una proporció similar entre els moments d’escoltar i els de parlar per part de tots els interlocutors. Intenteu mantenir aquest equilibri, de manera que tots dos tingueu el vostre espai per poder parlar i per sentir-vos escoltats. Si l’altre membre és més tímid/a, intenteu fer-lo participar en la conversa de manera subtil: demostreu-li que allò que explica és interessant, per a què se senti còmode i li sigui més senzill parlar d’ell mateix. Eviteu fer moltes preguntes massa directes, ja que la cita pot convertir-se en un “interrogatori” força estressant.

Fomenteu la curiositat i les inquietuds intel·lectuals: una ment i un esperit inquiets són els vostres millors aliats per poder abarcar converses amb fonament d’un ampli ventall de temes. Intenteu aprofitar el temps lliure per enriquir-vos a nivell personal: seguiu les notícies, gaudiu de la lectura, viatgeu, aneu al cinema, al teatre, visiteu exposicions, etc. Totes aquestes experiències us enriquiran a nivell personal i, conseqüentment, us faran ser persones més interessants i amb més temes sobre els quals poder conversar.

Temes espinosos: hi ha temes que són preferibles d’evitar durant les primeres cites: parlar de les relacions sentimentals prèvies (exparelles), de problemes laborals, de conflictes familiars, etc. Tracteu de parlar de temes enriquidors i que puguin aportar quelcom a la dinàmica de la trobada. Cal tenir en compte que, tot sovint, els temes més clàssics –aficions, viatges, esport, actualitat, estudis, etc- són molt útils per ajudar a trencar el gel i donar pas a bones converses.

Mostreu una actitud positiva i tolerant: si projecteu una imatge propera, optimista i flexible, l’altra persona se sentirà amb la predisposició necessària per mantenir un bon diàleg. Intenteu no jutjar l’alte ni donar massa consells si no els demana.

Aposteu per l’espontaneïtat: mostreu-vos tal i com sou, sense pretensions. Eviteu planificar de forma massa rígida els temes dels què voldríeu parlar durant la cita: penseu que les converses més interessants acostumen a fluir de manera espontània. El diàleg és sempre qüestió de dos, així que la millor manera de gaudir de la trobada és sent receptius i deixant marge per a la improvització.

Per últim, és molt important que recordeu que no existeix una fórmula màgica i universal per triomfar en l’art de la conversa. Enriquiu-vos, activeu tots els sentits i centreu-vos en la persona que teniu davant: ella us donarà la clau per saber quins temes són els més adequats i quina és la millor manera de parlar-ne.

I vosaltres, teniu alguna estratègia que us ajudi a iniciar i mantenir bones converses?

Esperem que aquestes pautes us siguin de gran utilitat i que les pogueu posar en pràctica ben aviat.