PENSA EN POSITIU: Com eliminar creences negatives que poden perjudicar-te a l’hora de trobar parella

Samsara | 02 juny 2016 | Bloc

És habitual que després d’una esdeveniment estressant sorgeixin, de forma irracional, determinats pensaments negatius que dificulten la superació del fet en qüestió. De manera especial, una ruptura sentimental pot fer que posem en dubte la pròpia vàlua personal i la capacitat de trobar una nova parella i que, conseqüentment, l’autoestima es vegi afectada.

És molt important no menysprear el poder d’aquest tipus de pensaments ja que, en gran mesura, determinaran que poguem atraure una possible parella i iniciar amb èxit una relació. En termes psicològics, aquest fenomen s’anomena “profecia d’autocompliment”: si les circumstàncies o les persones que ens envolten ens fan creure que no som mereixedors de tenir parella i que no la trobarem, la nostra manera de fer anirà d’acord amb aquesta creença i acabarà originant una barrera a l’hora de conèixer gent i d’establir una nova relació.


Com podem identificar aquests pensaments negatius i què podem fer per superar-los i per adoptar unes creences alternatives positives? Tot seguit us oferim un llistat amb els pensaments que bloquegen amb més freqüència les relacions afectives.

Evita creure que allò que s’ha esdevingut en el passat té uns efectes inevitables i permanents en el present i en el futur. Si acabes de passar per una ruptura més o menys dolorosa és probable que pensis que pot tornar a repetir-se tard o d’hora. Intenta enfocar les experiències prèvies com ocasions per aprendre i per evolucionar, centra’t en el present i en tot allò positiu que encara ha d’arribar.

Creu en la teva capacitat i vàlua per controlar els esdeveniments: no deixis que pensaments com “estem a total disposició del destí” dirigeixin la teva vida i fomentin la teva passivitat davant el món. Lògicament, sempre existeix una part d’atzar, però si prens les regnes i adoptes un paper proactiu, podràs fer realitat molts dels teus propòsits.

Canvia l’enfocament dels teus pensaments: pensa en què vols, en comptes de pensar en allò que no vols. Centrar-te en les teves fites farà que adoptis una actitud més positiva envers la vida. Quan et plantegis objectius, fes-ho mitjançant afirmacions i evita paraules com els “però” o l’ús de condicionals.

Accepta que no és possible caure bé ni satisfer tothom. És inevitable tenir més afinitat amb unes persones que no pas amb d’altres. Voler prioritzar que aquells que ens envolten se sentin contents per davant de les necessitats, opinions i preferències pròpies acabarà conduint a dependre emocionalment dels altres, ja que la teva felicitat es basarà únicament en la felicitat aliena.

Creu-te que ets mereixedor/a de tenir parella. Aquest és el primer pas per iniciar una relació. Revaloritza’t: fes un llistat de les teves qualitats, dels aspectes que consideres que són els teus punts forts. Si parteixes del convenciment que t’ho mereixes, facilitaràs que les persones que t’envolten se t’apropin i percebin aquesta “posada en valor”. No oblidis que l’atractivitat es fonamenta en gran part en l’actitud i en la confiança que projectes.

Descarta pensaments de l’estil de “tothom té parella menys jo”. És habitual que, quan un tema ens preocupa i hi estem més sensibilitzats, parem més atenció a tots els senyals que ens envolten i que intenten reforçar la nostra creença de partida. En aquest sentit, quan estem solters/es, per inèrcia, parem més atenció en la quantitat de persones que ens envolten que tenen una relació. Intenta no comparar-te amb les parelles que existeixen en el teu cercle proper (recorda, a més a més, que estar en parella no sempre és sinònim d’estar bé amb la parella) i focalitza’t en fer noves activitats que et permetin obrir el teu cercle d’amistats.

Elimina la concepció que no hi ha ningú “lliure” que pugui encaixar amb tu. Molts cops fem servir aquesta creença com un “escut” per tal d’evitar la possibilitat d’haver-nos d’obrir i mostrar-nos vulnerables davant una nova persona, per la por o la incertesa a què pugui no resultar bé. Pensa que, igual que tu, hi ha persones interessants i amb ganes d’establir una relació, només cal que pogueu coincidir i que tots dos us sentiu preparats/des per donar el pas i voler-vos conèixer.


Com a apunt final, volem remarcar-vos un aspecte important: trobar una parella amb qui iniciar i fer crèixer una relació estable depèn en gran part d’un mateix. Independentment de l’edat i de les experiències sentimentals prèvies, intenta mantenir-te actiu/va i amb una mentalitat positiva: enriqueix-te amb noves activitats, obre’t a la possibilitat de conèixer noves persones, gaudeix de cada moment que passes sol o acompanyat/da… i sobre tot, estima’t molt a tu mateix/a.

Esperem que aquestes pautes us siguin de gran utilitat a l’hora de desbloquejar pensaments perjudicials que poden estar interferint en el procés de trobar parella.