L’estiu: infern o paradís per a les relacions de parella?
L’arribada de l’estiu és una de les èpoques de l’any més celebrades: el bon temps, l’increment d’hores de sol i, en molts casos, la proximitat de les vacances, sovint ajuden a millorar el nostre estat d’ànim.
A més a més, la possibilitat de fer un parèntesi en la rutina laboral, disposar de més temps lliure i poder compartir-lo amb la parella, fa que l’estiu es plantegi com un dels millors moments de l’any per a gaudir i aprofundir en la intensitat de la relació afectiva.
Tot i així, les estadístiques confirmen que durant aquesta estació es decideixen el 33% de les separacions. Per què durant aquests mesos es produeixen més ruptures? Què podem fer per a què la nostra relació de parella no se’n vegi afectada?
L’estiu: amb les vacances no sempre arriba la felicitat
En moltes ocasions, les parelles atribueixen els conflictes que sorgeixen en la relació a la manca de temps i a l’estrès que acompanya el dia a dia. La dificultat de conciliació d’horaris laborals i familiars i el frenètic ritme de vida actual poden esdevenir factors precipitants de les crisis de parella, però en força ocasions, existeixen situacions més complexes al darrera.
Amb l’arribada de l’estiu i de les vacances, tots dos membres parteixen amb l’expectativa que aquests conflictes acumulats es resolguin automàticament, al poder compartir més temps plegats.
En canvi, la realitat pot ser molt diferent: precisament, el fet de passar més hores junts, pot posar de manifest moltes tensions latents que, durant la resta de l’any, han estat encobertes per uns estils de vida massa centrats en l’àmbit laboral. En aquestes ocasions, davant els problemes o desacords que han anat sorgint en els mesos previs, en comptes d’afrontar-los adequadament, sol cometre’s l’error de pensar que es solucionaran sols, amb el pas dels dies. Així, poden anar-se acumulant una sèrie de conflictes que, tot i que encara que de manera individual no resultin gaire importants, sumats poden arribar a fer trontollar la relació.
Un altre aspecte a considerar és que les vacances conjuntes impliquen haver de reformular la rutina del dia a dia: de sobte, s’han de compartir moltes més hores de les usuals amb l’altre membre de la parella. De vegades, aquesta situació, lluny de ser una font de satisfacció, pot generar cert malestar. La manca de costum d’estar tantes hores seguides amb l’altra persona podria generar una sensació d’aclaparament i d’angoixa en alguna de les dues parts. De desenvolupar diversos rols al llarg del dia, tot relacionant-se amb diferents persones, es passa a viure les 24h del dia en parella, prescindint molts cops d’un espai personal per a cadascú.
És important també destacar com, a tota aquesta problemàtica, es pot sumar una de més específica de l’estiu: aspectes com els de decidir les dates i el destí de les vacances, planificar el temps de lleure dels fills/es i la possibilitat de compartir més estones amb les famílies d’origen de cadascun dels membres de la parella, poden ser font de conflictes per ells mateixos.
Com contribuir a endur-nos la felicitat de vacances
En primer lloc, cal ser conscients que l’estiu no és un període “màgic” de per se, i que el fet de gaudir més o menys de les vacances dependrà de com hagi anat la relació durant la resta de l’any. En aquest sentit, les relacions que funcionen bé, durant l’estiu, poden millorar, però les que tenen alguna feblesa, és molt probable que empitjorin, segons tot el que hem explicat més amunt. És convenient ser realista i avaluar en quin punt es troba la relació, ja que un excés d’optimisme i d’expectatives pot ser molt contraproduent.
Un cop som conscients de l’estat de la relació, és important que cadascun dels membres tingui la voluntat de ser comprensiu, flexible i tolerant amb l’altre. L’arribada de l’estiu pot ser un bon punt per a parlar, de forma calmada i amb respecte, dels problemes que s’hagin pogut arrossegar, i de considerar l’opció de proposar solucions i “netejar” la relació.
D’altra banda, fer vacances conjuntament no significa haver de passar tot el dia junts. És important pactar i respectar estones i espais individuals per a cada membre. De no fer-se així, la situació d’ofegament (durant la resta de l’any provocada per les càrregues laborals) ara pot prolongar-se per una relació massa absorbent. Una bona opció pot ser, en cas que es tinguin fills, pactar que un dels progenitors comparteixi alguna activitat amb ells, mentre l’altre pot dedicar aquesta estona a ell/a mateix/a.
Per últim, planificar amb suficient temps i de manera conjunta les vacances pot ajudar a què, en comptes de ser una font d’estrès, esdevingui una activitat divertida i que ajudi la parella a conèixer-se més i a desenvolupar vincles més profunds. És fonamental escoltar les necessitats i preferències individuals i arribar a acords per a què, en la mesura del possible, el temps destinat a les vacances pugui incloure els desitjos de cadascú. Les presses són les enemigues a evitar: l’esgotament dels bitllets d’avió i/o dels allotjaments, units amb l’increment significatiu dels preus, poden generar disputes i malestar que, d’altra banda, són molt fàcilment evitables si es programen les vacances amb certa antelació.
No podem cloure aquesta entrada sense recordar-vos quelcom fonamental: la clau per a gaudir d’un bon estiu -i d’una bona tardor, hivern i primavera!- està en alimentar la relació cada dia de l’any. Comprensió, afecte i comunicació són els ingredients que mai poden faltar.
L’equip de SamSara us desitja un feliç inici d’estiu !
Imatges cortesia de imagerymajestic i usamedeniz a través de FreeDigitalPhotos.net