Hem tingut la primera cita. I ara… Què fem?
La primera cita és un esdeveniment important i alhora excitant que, tot sovint, va precedit per moltes incògnites: Com serà l’altra persona? Quins temes de conversa traurem? Ens entendrem? Un cop ha tingut lloc aquesta primera trobada, encara sorgeixen més interrogants. És per això que et proposem un seguit de consells per tal d’orientar-te a l’hora de saber què és més aconsellable fer després d’una primera cita, i a facilitar-te poder tenir-ne una segona, si s’escau.
- En primer lloc, és important que reflexionis, des d’un punt de vista realista, com va anar la primera cita: pensa en com et vas sentir, si la conversa va ser còmoda i fluïda, si vau trobar punts de vista en comú, si vas tenir la percepció que el temps va passar molt ràpid o bé si la cita se’t va fer massa llarga, i si tens ganes de seguir coneixent l’altra persona. De vegades, les expectatives inicials que tenim abans de la trobada poden alterar la primera impressió que ens creem sobre l’altre. És per això que resulta molt convenient valorar de forma objectiva com ha anat la cita i si aquesta valoració coincideix o no amb la idea inicial que tenies abans de conèixer-vos.
- Intenta analitzar també com creus que es va sentir l’altra persona: més enllà del contingut de la conversa, para especial atenció al llenguatge no verbal: si et mirava als ulls, si es mostrava receptiu/va i ho manifestava amb gestos d’interès mentre li parlaves, si tenia una postura corporal relaxada, si va asseure’s molt a prop teu o si va posar distància, si va consultar el mòbil o va mirar el rellotge en més d’una ocasió durant el decurs de la trobada, etc. Si estàs atent/a aquests petits senyals, tindràs molts indicis sobre si el/la teu/va acompanyant té interès en conèixer-te millor.
- Parlar-ho amb algú de confiança pot ajudar-te a fer una valoració més objectiva de la trobada: d’una banda, verbalitzar en veu alta com va anar la cita i quina impressió vas tenir de l’altra persona, et farà ser més conscient de les teves sensacions. De l’altra, explicar-li a un amic/ga i tenir el seu punt de vista pot portar-te a que se’t plantegin aspectes que, per tu mateix/a, no hauries considerat.
- No has de decidir si vols tornar a quedar amb ell o amb ella tot just immediatament després d’acomiadar-vos. Pot ser que us hàgiu agradat molt d’entrada, o bé que no hàgiu encaixat gens. Sovint, però, la situació no és tan evident. Dóna’t temps per pensar-ho. De vegades, la por a començar una relació nova i el canvi de rutines que això implica, pot fer que ens paralitzem i ens fem enrere a l’hora de tenir una segona cita. Intenta ser sincer/a amb els teus sentiments: conèixer algú suposa haver de sortir de la zona de confort, i això pot fer-te veure punts negatius on no hi són realment.
- Davant el dubte, és millor optar per tornar a quedar, al menys, una altra vegada. Pensa que la primera cita sol viure’s amb neguit i certa pressió, i això pot dificultar que la persona es mostri prou natural i projecti una imatge real de sí mateixa. Si us doneu l’oportunitat de repetir ja haureu deixat enrere els nervis del primer moment. D’aquesta manera, podràs fer-te una idea molt més acurada de com és la persona que tens davant, de quins punts teniu en comú i de si creieu que són suficients i existeix prou complicitat com per continuar veient-vos.
- No és aconsellable que “bombardegis” l’altra persona amb molts missatges o trucades, ni que ho facis massa aviat. És fàcil deixar-se portar per l’eufòria quan la primera cita ha anat molt bé, i voler fer-ho saber a l’altre d’immediat. Deixa un cert marge de temps, és millor esperar a l’endemà abans de contactar-hi. Si li escrius tot just dir-li adéu, pots ser contraproduent: és probable que l’altre ho vegi precipitat i ho interpreti com un signe d’ansietat o que pensi que tens una necessitat molt urgent d’estar en parella.
- De la mateixa manera, és millor ser prudent amb l’ús de les xarxes socials: és preferible que t’esperis una mica a afegir-lo al teu cercle d’amistats a facebook, twitter o similars. Si ho fas tot just després d’haver-vos conegut, pot semblar que pretens “investigar” l’altra persona i fer-la sentir molt incòmoda.
- No esperis a què, per por a enfrontar-te a un possible rebuig, sempre sigui l’altra persona qui faci el primer pas. Si tens clar que tens ganes de continuar coneixent el/la teu/va acompanyant, fes-li-ho saber obertament. Pensa que és probable que ell o ella també tingui la mateixa por i que això provoqui que, tot i sentir-vos a gust l’un amb l’altre, us perdeu l’oportunitat de començar una possible relació.
- D’altra banda, si tens molt clar que no vols que hi hagi una segona trobada, no donis falses expectatives a l’altra persona. És millor parlar-ho, sempre amb tacte i respecte. Anar allargant una situació que no porta enlloc provoca moltes frustracions i malentesos innecessaris.
- Si es dóna el cas que és l’altra persona qui no vol continuar coneixent-te, no t’ho prenguis com una derrota personal, ni t’obsessionis a pensar en què has fet malament. Sempre és bo aprendre de les errades, però des d’un punt de vista constructiu: repassa mentalment si has comès alguna errada, per tal de no tornar-la a repetir en cites posteriors. Pensa que les relacions de parella són complexes i que no existeixen lleis universals d’atracció: simplement, aquella persona no era l’adequada per a tu i tu no ho eres per a ella.
- Per últim, recorda que, en les relacions afectives, la comunicació i la sinceritat són dos valors fonamentals: no planegis estratègies complicades per “enamorar-lo/la” i tenir una segona trobada, ni forcis la situació per precipitar els esdeveniments. Una relació estable és una carrera de fons en la qual heu d’anar-vos coneixent pas a pas, sense presses i, sobre tot, amb molta il·lusió.
Esperem que aquest consells t’ajudin l’hora de plantejar-te què fer després d’una primera cita, i que puguis posar-los en pràctica ben aviat!