Estàs amb la persona adequada?

Samsara | 28 juny 2016 | Bloc

Conèixer gent nova pot ser més o menys senzill, però tot es dificulta quan es tracta de conèixer LA PERSONA ADEQUADA. Segur que en més d’una ocasió has començat una relació i t’has preguntat si podria arribar a ser la definitiva, si esdevindria la parella amb qui iniciar un camí sòlid i estable. Tot i que no existeixen fórmules màgiques per saber identificar si la persona que tens al teu costat és la indicada, sí que hi ha certs aspectes que podenajudar-te a decidir-ho.

Tot seguit et proposem un llistat amb els elements fonamentals que pots tenir en compte a l’hora de trobar i de valorar si estàs amb la parella adequada.

  • El projecte de parella. És fonamental que tots dos membres pogueu parlar sincerament sobre les perspectives de futur i esbrineu si compartiu el mateix projecte de parella: formar una família, casar-vos, conviure junts o bé si opteu per viure separats. Si els projectes que desitgeu són antagònics serà molt complicat que la relació pugui consolidar-se a mig o a llarg termini. Tot i que les necessitats i prioritats poden canviar i evolucionar durant el curs de la relació, no donis per fet que convenceràs la teva parella per a què modifiqui els seus esquemes i la seva visió o projecció de la relació. Per exemple, si desitges tenir fills però ell o ella té molt clar que no vol experimentar la paternitat/maternitat, us haureu de plantejar fins a quin punt és prioritari aquest punt per a cadascú de vosaltres i si suposa un obstacle per a la continuitat de la relació.
  • L’experiència vital. Un factor important a considerar es que tant la teva parella com tu us trobeu en un moment vital equiparable i hagiu experimentat esdeveniments similars, més enllà de l’edat cronòlogica de cadascú. El bagatge previ que pugui aportar cada membre a la relació us facilitarà trobar punts en comú a l’hora de traçar un projecte compartit. Si continuem amb l’exemple de la maternitat/paternitat, si tens fills amb una parella anterior és més probable que t’entenguis millor amb una persona que també sigui pare o mare, ja que tots dos comprendreu les implicacions i les responsabilitats que hi ha implicades.
  • L’atractiu físic. És indubtable que entre tots dos membres ha de sorgir l’atracció i el desig, però cal destacar que aquesta atracció és la suma de factors molt diversos, no només dels atributs físics que cadascú pugui tenir i valorar en l’altre: intel·ligència, habilitats comunicatives, sentit de l’humor, personalitat, … A més a més, és important ser realista i tenir en compte que la bellesa física evoluciona al llarg dels anys. Intenta mirar més enllà d’allò que veuen els teus ulls: qualitats com la maduresa, l’empatia, la sensibilitat o la responsabilitat esdevenen pilars molt més sòlids i estables a l’hora de cimentar una relació.
  • La riquesa interior. Un dels aspectes que manté viva la flama de la relació és l’admiració recíproca entre tots dos membres. És imprescindible que la teva parella tingui inquietuds, interessos i aficions pròpies (que no es centri només en les teves) i que a partir d’aquí, pogueu fer crèixer i enriquir la relació amb les aportacions de tots dos. No s’ha d’oblidar que la relació de parella és un camí d’aprenentatge constant que recorrereu junts, a mida que les vostres experiències vitals (individuals i conjuntes) vagin incorporant-se al full de ruta compartit.
  • El nivell cultural. És important que tots dos tingueu un nivell cultural similar: això us permetrà mantenir un equilibri i una bona sintonia a l’hora de conversar, d’entendre la vida i de compartir temps de qualitat conjuntament. Cal fer l’incís que el nivell cultural no depèn exclusivament del nivell d’estudis que cadascú hagi assolit, sinó que també entra en joc la curiositat i l’esperit d’aprenenentatge que la persona hagi desenvolupat al marge de l’educació reglada.
  • L’estil de vida. A l’igual que el nivell cultural, és imprescindible que la teva parella tingui un estil de vida compatible amb el teu: això no implica que hàgiu de coincidir en tot sinó que les vostres formes de vida respectives puguin encaixar l’una amb l’altra. En l’estil de vida intervenen aspectes i hàbits tan diversos com l’ocupació laboral, els valors, les relacions interpersonals i familiars, les aficions, l’alimentació, l’exercici físic, la cura i la higiene personal, la sexualitat, etc.
  • La comunicació. Un dels eixos fonamentals de les relacions afectives és la capacitat de saber expressar i escoltar tant els pensaments i sentiments propis com els de la parella. Durant el curs de la relació probablement haureu de fer front a situacions difícils, més o menys estressants, i per això és important que pogueu parlar de qualsevol aspecte amb confiança, sense pors ni prejudicis. No oblideu que el pas previ per solucionar qualsevol problema és poder parlar-ne. A l’hora de trobar parella, valora que us resulti fàcil comunicar-vos, ja que això us a
    judarà davant la situació de superar possibles crisis i, conseqüentment, col·laborarà a mantenir una relació saludable.
  • El respecte i la tolerància. Apostar per una relació estable implica ser conscient no només de les qualitats de la parella, sinó també dels punts febles, dels aspectes millorables i de les errades que podreu cometre l’un o l’altre. Assegura’t que la persona que tens al teu costat t’accepta tal i com ets, que no pretén canviar-te i que assumeix que la persona 100% perfecta no existeix. No oblidis mai que el respecte recíproc és el punt de partida indispensable per fer créixer qualsevol relació afectiva.

Com hem dit abans, no hi ha cap fórmula infal·lible que ens digui quina és la persona adequada, però esperem que aquests consells us ajudin a l’hora de decidir si esteu amb la parella indicada.

Fotos cortesia de usamedeniz i de marcolm a través de freedigitalphotos.net