Els 5 llenguatges de l’amor

SamSara | 09 juny 2021 | Bloc, Consells per a dones, Consells per a homes

L’amor és un sentiment universal, però no és així la forma d’expressar-ho. No només  entren en joc factors culturals i d’aprenentatge, sinó també hi influeixen factors personals.

Per tenir una relació amorosa exitosa no només s’ha d’estimar… també s’ha de saber com expressar-ho i percebre-ho.

Per tenir una bona relació de parella i ser feliç, les persones no només necessitem ser estimades, també necessitem SENTIR-NOS estimades.

Però com no tothom expressem l’amor de la mateixa manera, com ho podem solucionar?

Els 5 llenguatges de l’amor

Gary Chapman, reconegut autor i conseller matrimonial nord-americà, sembla que es va fer preguntes similars… i després de molts anys d’exercici professional, la resposta va arribar en forma de best seller.

Al seu llibre “Els 5 llenguatges de l’amor” ens proposa una interessant classificació composta per 5 categories o llenguatges per tal recollir les diferents mostres d’afecte: el contacte físic, les paraules d’afirmació, el temps de qualitat, els obsequis i, en últim lloc però no menys important, els actes de servei.

5 maneres de mostrar afecte

Contacte físic

Aquesta és, potser, la manera més primària que tenim de rebre i donar amor: a través del contacte pell amb pell.

Quan som nadons i encara no hem començat a desenvolupar el raonament i les capacitats verbals, ja sentim l’amor de les nostres famílies per la forma en que ens agafen, ens acaronen… Dormir abraçats, fer-li petons a la teva parella o posar-li una mà al genoll per donar recolzament, entrarien en aquesta categoria.

Paraules d’afirmació

L’amor també es fa sentir, òbviament, amb paraules.

Més enllà dels lacònics i directes “t’estimo”, l’amor pot manifestar-se a través de la comunicació verbal on s’expressa a  la persona estimada l’afecte que se li te, així com tota una sèrie d’emocions positives que nodreixen les relacions de parella (confiança, admiració, atracció, estimació…).

Dins d’aquest apartat, s’inclouen coses tan variades com fer-li una “floreta” a la teva parella, expressar-li que tens confiança en el seu criteri, escriure-li una carta romàntica…

Temps de qualitat

A una societat on les nostres rutines són cada cop més accelerades i atrafegades, on allò urgent moltes vegades no deixa espai per allò important, aquest és un llenguatge de l’amor cada cop més escàs.

Quant de temps fa que no deixes el mòbil de banda per dedicar-li als teus tota la teva atenció…?

Els regals

Un altre idioma de l’amor son els obsequis, que no tenen per què ser materials o cars.

Les persones que expressen la seva estimació d’aquesta manera habitualment són persones detallistes que gaudeixen fent i rebent detalls.

Actes de servei

Una altra forma de comunicar amor és mitjançant petites accions per donar servei o resoldre aspectes pràctics a la nostra parella: fer encàrrecs, petites reparacions, etc.

Es tracta de dedicar temps i esforç a facilitar-li la vida a la persona que estimem. Moltes vegades aquelles persones que tenen més dificultats per expressar el seu amor amb el contacte físic i les paraules, s’expressen per aquesta altra via.

D’acord amb el plantejament de Chapman, tots els actes d’amor es podrien incloure en algun d’aquest 5 grups, i totes les persones tenim dos idiomes principals de l’amor: un primari, i un secundari. Com podem fer servir això per millorar les nostres relacions amb el altres?

  • En primer lloc –  tot i que sempre és un bon moment per això, tant si ja estàs en parella com si encara estàs buscant a l’amor de la teva vida – coneix-te a tu mateix. Reflexiona, pensa, dóna-li voltes, de quina manera expresso jo els meus afectes? 
  • En segon lloc, ara que coneixes els diferents llenguatges de l’amor, ja els hi pots obrir la porta: els pots reconèixer i no deixar que el fet de “parlar diferents idiomes” del cor amb la teva parella (o futura parella) doni lloc a malentesos.

Aprèn a identificar com s’expressen els altres, tant per reconèixer aquelles mostres d’estimació que es perdien en el procés, com per respondre-les de tant en tant en el mateix idioma i millorar la relació.