El mindfulness o atenció plena

SamSara | 23 jul. 2021 | Bloc, Consells per a dones, Consells per a homes

¿Qué es el Mindfulness?

El mindfulness és la disciplina de moda: la recomanen psicòlegs, coaches, terapeutes i fins i tot, bloggers i influencers.

Tot i que ha guanyant visibilitat i fama durant els últims anys, té relació amb la meditació, que és una tècnica mil·lenària d’efectivitat comprovada.

Beneficis del Mindfulness

Els estudis científics demostren que el mindfulness practicat de forma regular aporta molts beneficis a la nostra salut física i mental.

Té un efecte indiscutible a la reducció de l’estrès, la tensió arterial i l’ansietat, influeix de forma positiva als nivells de concentració i memòria, ajuda amb el dolor crònic i és una eina útil per desenvolupar habilitats com l’autocontrol o la resiliència.

Actualment també es fa servir com a complement molt útil pel tractament de la depressió o deixar de fumar.

En què consisteix el mindfulness?

Es tracta de l’atenció plena, d’enfocar-nos en allò que ens està passant AQUÍ I ARA.

Ser conscients de que succeeix al nostre voltant eliminant les distraccions i interferències, i posant el focus en l’instant present.

És fonamental que el nostre paper sigui, per una vegada, el d’espectadors: es tracta d’observar i acceptar sense jutjar o canviar.

Poder assolir aquesta fita implica esforç i constància. S’ha d’aprendre, assajar i entrenar fins a perfeccionar la pràctica. Per a fer-ho hi ha diverses tècniques:  el ioga, la respiració conscient, etc. El millor és informar-se o anar provant, fins trobar aquella que més s’ajusti als nostre gustos i capacitats.

Fotografia cortesia de Elina Fairytale a Pexels.

Lectura recomeada per inicarse en el Mindfulness

Si trobes el tema interessant i vols aprofundir una mica més de forma pràctica, et recomanem llegir “Les 40 portes” de José María Doria, president de de la 2Escuela Española de Desarrollo Transpersonal”.

En aquest llibre es proposa un entrenament, un camí vivencial per iniciar-se al mindfulness. A través de 40 “portes” o plantejaments pràctics José María ofereix un acompanyament cap a la essència  de la presencia a través de la introspecció, així com eines per transitar aquesta senda. “Adonar-se’n”, “estar atent”, “observar”, “conèixer” i reconèixer” agafen un nou significat.

5 consells per començar amb el Mindfulness

Abans de acomiadar-nos, t’oferim alguns consells senzills per iniciar-te en el camí del mindfulness o la consciència plena:

  • Para i observa. Atura la roda del deixar-se emportar de forma inconscient i torna al present, intenta relaxar-te, respirar i fixar-te en què està passant al teu cos en aquell moment, quins pensaments es formen a la teva ment…
  • Fes una passa enrere i agafa distància per poder mirar les coses des de fora, coma espectador i no com a protagonista. “Surt” del teu cap per ser capaç de deixar de mirar l’arbre i començar a veure el bosc en tot el seu conjunt. Això ajuda a agafar una nova perspectiva i guanyar consciència de tot allò que ens està succeint.
  • Torna al AQUÍ Y ARA. Fes una pausa de tant en tant per posar fre a la inèrcia irreflexiva del dia a dia i centrat en el moment present. Una bona idea és, per exemple, tenir alguna mena de recordatori i fer-ho diversos cops durant el dia. Si així ho vols, és tan senzill com posar una alarma al mòbil – tres cops al dia és la recomanació d’en Doria – per fer una pausa, fer unes respiracions conscients i continuar amb la jornada.
  • Respira! Es tracta d’un exercici pràctic molt senzill: tanca els ulls i fes 40 respiracions a poc a poc, inhalant i exhalant durant uns quants segons. Porta el compte mentalment cada cop que deixis anar l’aire i si perds la concentració, continua des de l’últim número que recordis haver comptat. Veuràs que amb la pràctica vas millorant i que a mesura que l’exercici avança notes com et vas relaxant progressivament.
  • Practica la acceptació. Que les idees, sensacions i emocions flueixin de manera constant és normal. Es tracta només de parar atenció a aquests estímuls, fixar-nos i observar-los a mesura que es van presentant sense jutjar-los o catalogar-los com a bons o dolents.