Aprèn a gestionar la dependència emocional

Samsara | 01 jul. 2019 | Bloc

A l’article anterior parlàvem sobre què és la dependència emocional i quins passos cal seguir si la detectes. Moltes vegades apareixen situacions que, si es perpetuen en el temps, poden arribar a generar un vincle codepedent amb la teva parella. Tot seguit t’exposem quines són les més freqüents i t’oferim les claus per saber-les gestionar de manera adequada:

Pren les regnes de la teva vida: intenta mantenir el control de les decisions i accions que t’afecten directament i no deixis que la parella les determini per tu. Mantenir una relació no significa renunciar a tot allò que no giri al voltant de la parella (amistats, vida laboral, necessitats personals, aficions …), ni a què un dels membres decideixi per tots dos. És fonamental cuidar-se i respectar-se un mateix, ja que només si es parteix d’aquesta base podrà establir-se un vincle saludable i bidireccional amb l’altre.

No pretenguis controlar la vida de la teva parella. Alhora, si sempre estàs controlant què fa o amb qui està, prens totes les decisions i/o la teva parella ha de consultar-te abans de fer res per ell/a mateix, la relació serà també desequilibrada. És imprescindible que ell/a i tu mantingueu un espai propi, individual, que us ajudi a oxigenar i a reforçar el vincle.

Reconeix que no existeixen les relacions perfectes: assumeix que en qualsevol relació sorgeixen conflictes, més o menys importants, i que és responsabilitat de tots dos saber-los reconduir. Explora diverses estratègies de resolució de conflictes, sempre de manera respectuosa per a tu i per a la teva parella. Això us ajudarà a conèixer-vos millor i a detectar quina és la forma més adequada per gestionar els problemes que puguin sorgir.

Aprèn a expressar les necessitats i a comunicar-te de manera clara: no pretenguis que la teva parella endevini què desitges o què rebutges. Pensa que, per molta complicitat que existeixi entre vosaltres, ell o ella no pot llegir-te la ment En el mateix sentit, cal que siguis explícit/a a l’hora de parlar i de definir quins són els límits personals teus i seus. Si ho fas així, podràs evitar malentesos (per exemple, sobrepassar un límit de l’altre membre sense ser-ne conscient).

Evita l’ús d’insults en les discussions, ja que això et desacreditarà, et farà perdre el respecte i minvarà la confiança en la relació. Parla sempre des de la positivitat i empra crítiques constructives. En cas de rebre, esporàdicament, un insult, intenta identificar què hi ha més enllà del mot desagradable: què et vol transmetre la teva parella i per què ha emprat aquella paraula. Fes-li veure que no és la forma més adequada d’afrontar els problemes. Cal ser fermament conscients que no s’ha de permetre cap mena d’humiliació i que el respecte és un dret innegociable.

Aprèn a detectar conductes perjudicials o addiccions en la parella. Observa si existeix qualsevol hàbit o pràctica perjudicial que interfereixi en el curs de la relació. Si n’identifiques alguna, analitza quin és el teu paper en la seva aparició i/o en el seu manteniment.  Recorda que en aquestes circumstàncies és imprescindible cercar ajuda externa, per part de personal qualificat, i que en cap cas has d’adquirir el rol de “salvador” de l’altre.

Per finalitzar, tingues present que ser una persona emocionalment independent no significa ser incapaç d’estimar. Ben al contrari, només quan es parteix de la independència -teva i seva- pot desenvolupar-se una relació amorosa madura, estable i raonable, on cap de les dues parts sigui eclipsada per l’altra.

Escrit per Judit Lachica Bravo

Psicòloga Consultora de SamSara