Saps identificar quines qualitats imprescindibles s’han de buscar en una parella?

Una de les principals dificultats a l’hora de cercar parella és, en moltes ocasions, que no sabem què hem de buscar.

Tots tenim un llistat de característiques desitjades que varien segons els gustos i prioritats personals de cadascú, però més enllà d’això, sabem en què ens hauríem de fixar per trobar una bona parella?

7 qualitats imprescindibles en una parella

Luz Rodríguez, psicòloga, educadora i autora del llibre “Em dono permís per viure en parella”, ens proposa 7 qualitats indispensables en les que fixar-nos si volem trobar una persona amb la que puguem tenir una relació de parella saludable i satisfactòria.

La franquesa emocional

Perquè pugui haver-hi una relació saludable és molt important que ambdues persones estiguin emocionalment disponibles i que tinguin la capacitat d’identificar i comunicar de manera honesta els seus sentiments.

Compartir el món interior i tenir una bona comunicació és indispensable.

La integritat

Quan hom pregunta per les qualitat bàsiques de la parella desitjada, sovint la primera resposta en aparèixer és “que sigui bona persona”. És una bona resposta, però també és poc específica.

La “bonhomia”  és un concepte que varia de persona a persona, està ple de matisos i conformat per una amalgama de conceptes. És interessant pensar quines d’aquestes qualitats són les que necessitem que tingui la nostra parella.

La Luz proposa, com a qualitat bàsica, la integritat; persones amb una bona brúixola moral que puguin posar en pràctica la honestedat i la coherència a l’hora de relacionar-se.

Maduresa i Reponsabilitat

La maduresa i la responsabilitat són indispensables.

Poder construir una relació saludable entre iguals implica relacionar-se amb persones capaces de cuidar-se a si mateixes. Es tracta de que els membres de la parella es recolzin de forma mútua, no de que una de les dues persones es faci càrrec de l’altra.

La persona amb la que compartim la vida ha de ser responsable, independent econòmicament, tenir una bona higiene, saber tenir cura del seu benestar físic i la seva salut, mantenir el seu espai vital endreçat i net, etc.

Compromís i creixement personal

El compromís amb el creixement personal també té una vital importància: diu molt d’una persona fins a quin punt està interessada en ser la seva millor versió i continuar creixent, o si pel contrari, ja li va bé acomodar-se i estancar-se.

Ser flexible i saber adaptar-se al canvis, l’esperit de superació, tenir curiositat per com millorar, la humilitat de saber acceptar o cercar ajuda quan és necessari són trets molt positius per poder construir relacions duradores en el temps.

Fotografia cortesia de KoolShooters a Pexels.

L’autoestima

La psicòloga i escriptora també remarca la importància de tenir una bona autoestima. L’amor propi, entès sempre com a acceptació i estima a un mateix i no com un ego desmesurat, és molt important per poder tenir una relació sana amb les altres persones, i molt especialment amb la parella.

En la mesura en que ens estimem a nosaltres mateixos, és la mesura en que serem capaços d’estimar als altres i en la que estarem en disposició de poder decidir conscientment involucrar-nos només en relacions on l’amor flueixi en tots dos sentits de forma equilibrada.

Tenir química sexual

La química sexual és un altre element decisiu per poder assentar les bases d’una parella amb èxit.

En aquest cas no es tracta tant d’una qualitat que hem de buscar en l’altra persona, sinó d’un fenomen que es produeix o no quan les energies sexuals de l’un i de l’altre entren en contacte.

Una de les principals diferències entre les relacions de parella i la resta de relacions personals que tenim és el vincle sexual.

Aquest vincle evidentment pot treballar-se i potenciar-se, però és indispensable que hi hagi una connexió i atracció prèvia de base.

Actitud positiva

La psicòloga i autora també insisteix en que és molt important seleccionar companys o companyes que tinguin una actitud positiva davant de la vida i que enfoquin la seva atenció i energia en resoldre els problemes que puguin sorgir durant el camí.

Un positivisme fonamentat en la realitat, però que alhora sigui optimista, permet estar centrat i continuar sempre cap endavant i millorant. Aquesta actitud és una capacitat bàsica per tenir cura de les relacions com cal.