Rituals de cap d’any per aconseguir els teus objectius pel 2022

SamSara | 28 des. 2021 | Bloc, Consells per a dones, Consells per a homes

S’apropa la última nit de l’any, i amb ella infinitat de tradicions i rituals.

 • A Espanya prenem 12 grans de raïm a mitjanit i portem roba interior vermella per atreure la bona sort.
 • A Japó fan sonar 108 cops la campana als temples budistes per tal de purificar la ment,
 • A Dinamarca es trencant els plats del sopar de cap d’any per tal de desitjar prosperitat.
 • Al Brasil es fan ofrenes a la deessa del mar.

.. i així molt més exemples.

Cada regió i cada cultura té els seus propis costums, de vegades fins i tot hi ha tradicions familiars o personals.

¿Per a que serveixen els rituals?

Et preguntaràs com poden aquests rituals ajudar-te a que el 2022 sigui millor i a aconseguir els teus objectius… de seguida t’ho expliquem però, abans, matisem a què ens referim quan parlem de rituals.

Des de la psicologia es defineixen com a un acte o seqüència d’actes que requereixen una preparació prèvia i on es fan servir coses comuns de forma simbòlica. Aquest acte (o seqüència d’actes) es repeteix de forma periòdica.

Així doncs, els rituals, evidentment no funcionen de forma màgica ni fan miracles, sinó que son eines per donar-li un altre sentit al dia a dia, reflexionar i ajudar-nos a remarcar un moment de transició.

Serveixen com a exercici de visualització i com a eina per materialitzar canvis de forma bidireccional: de fora cap a dins, i de dins cap a fora. És a dir, que hi ha un canvi que ja està passant i que es comunica a través del ritual i que, d’alguna manera, tanca un capítol i obre les possibilitats d’un de nou.

De la mateixa manera, obrir una nova etapa ens posa a una posició privilegiada per agafar les regnes d’aquesta nova etapa.

Oi que millorar el 2022 a través dels rituals ara té més sentit?


Fotografia cortesia de Towfiqu barbhuiya

Rituals d’any nou

Costums com fer una llista de metes u objectius a l’any que comença son molt habituals, però si ho deixem només en una llista fantasiosa d’ítems a l’atzar, el més probable és que no aconseguim res.

Els canvis requereixen energia, adherència i estratègia. Fa falta, com comentàvem anteriorment, reflexionar, visualitzar…

Tres rituals per cap d’any

La psicòloga Marina Mammoliti proposa tres senzills rituals per facilitar aquest procés de “tancar” l’any i encarar el següent. Te’ls expliquem a continuació:

El balanç

Per aquest exercici cal bolígraf i paper. És important que sigui amb material físic i no al mòbil o en aparells similars.

Es tracta de localitzar un espai tranquil i dividir el full de paper en dues parts iguals amb una línia vertical.

A la part esquerra posarem com a títol 2021, i a la dreta 2022.

A la part que simbolitza l’any que està finalitzant hem d’anotar aquelles coses que volem deixar enrere. Podem ser coses, però també mandats que tinguem sobre nosaltres mateixos, una part de nosaltres que ja no ens serveix o que ens fa mal, un objectiu que teníem però que ja no ens interessa… en definitiva totes aquelles coses que volem deixar anar per estar millor o per obrir-nos al canvi.

A la part de la dreta, que simbolitza l’any nou o la nova etapa que volem començar, escriurem allò que volem aconseguir: fites i objectius a aconseguir durant el 2022. Novament poden ser coses, però també aspiracions, àrees de millora, coses de les que volem tenir cura…

Un cop hem fet això, mira bé el full durant uns minuts, i simbolitzant que tot canvia, destrueix la llista.

Pots cremar-la o apedaçar-la, i pots escollir també si la destrueixis sencera, o si vols desfer-te només de la part que descriu les coses que vols deixar enrere.

Reflexions

Aquest exercici o ritual pots fer-lo com millor et vagi: escrivint, en veu alta, reflexionant en silenci… La única cosa indispensable és que sigui una estona de tranquil·litat i concentració per poder respondre’t a tu mateix les següents preguntes:

 • Quins han estat els millors moments del 2021?
 • Quins han estat els reptes més grans als que t’has enfrontat?
 • Quins referents t’han inspirat? Poden ser personatges públics, de ficció, persones que coneguis personalment… si et ve de gust, comparteix-los per tal de que altres persones es puguin inspirar també.
 • Com han estat de salut aquest any?
 • Quin ha estat el teu millor mes? Per què?
 • I el mes més caòtic? Per què?
 • De quina cosa es sents orgullós, quines han estat les teves fites personals? Pensa-ho a nivell personal. No et comparis amb altres persones ni facis servir com a referència les coses que generen reconeixement a nivell social.
 • Quins son els aprenentatges més valuosos que has fet al 2021

Els 3 objectius estrella

Aquest és un exercici de visualització.

Tria 3 objectius que puguis aconseguir durant l’any en base al teu propi esforç i accions. A continuació escriu-los en present, com si ja els haguessis aconseguit.

Per exemple: “aquest any m’he tret el títol de patró d’embarcacions d’esbarjo i he gaudit molt navegant els caps de setmana”, “aquest any he aconseguit l’ascens que volia a la feina i em sento molt realitzat en el meu nou càrrec”, etc.

Abans d’acabar, dedica un minuts a visualitzar com es la teva vida amb els teus objectius estrella ja aconseguits.

T’animes a provar algun d’aquests rituals per començar l’any nou i aconseguir els teus objectius? Des de Samsara esperem de tot cor que el 2022 sigui un any ple de salut, felicitat i èxits. Si vols que també sigui un any ple d’amor… no dubtis en contactar-nos. Som el camí més curt per trobar parella!