La Síndrome de Simon

Samsara | 14 oct. 2020 | Bloc

Probablement has escoltat més d’una vegada, per part d’una amiga o coneguda (o bé per tu mateixa), l’expressió: “estic farta de conèixer homes egoistes i immadurs, vull trobar un home amb les idees clares, no un adolescent perpetu”.

Saps que des de la psicologia existeix un nom per a aquest tipus de patró de conducta? Es descriu com la Síndrome de Simon: acrònim de Solter, Immadur, Materialista, Obsessionat amb l’èxit I Narcisista.

Vols saber com identificar un home Simon? Tot seguit te’n descrivim les característiques principals:

Solter:

El prototipus acostuma a ser un adult jove, de 20 a 40 anys, solter (o separat però que actua com un solter). Aquests homes interpreten, de manera errònia, que tenir una parella estable és “estar atrapat en  una presó”, i veuen que això entra en conflicte amb la llibertat pròpia. Mantenir-se solter o involucrar-se en relacions curtes i sense compromís, per a ells, és sinònim d’èxit i d’independència.

Immadur emocionalment:

La maduresa sentimental implica ser capaç de rebre i de donar amor. Un home immadur en aquest àmbit només s’estima a ell mateix, no sap identificar l’amor cap a una potencial parella, ni expressar ni gestionar els sentiments, i encara menys, establir i mantenir un projecte sentimental en comú.

Són homes amb poques habilitats emocionals i és per això que tenen una por desmesurada al compromís.

Materialista i obsessionat amb l’èxit:

En contrast amb la  mancança d’habilitats emocionals, és un home amb grans habilitats professionals, que busca la seva realització personal a través de l’èxit laboral i econòmic. La seva màxima aspiració vital és la d’ocupar càrrecs reconeguts, que li proporcionin una font d’ingressos importants i poder així portar un estil de vida ostentós i ple de luxe.

El Simon és una persona que pretén satisfer el seu plaer de forma ràpida i a través de la via material.

Narcisista:

És un home que gaudeix sent el centre d’atenció, que té sentiments de grandiositat i espera tenir sempre un tracte especial i que parteix amb molt poca capacitat d’empatia. Tot això fa que posi en pràctica un estil de vida característic que l’apropi a assolir la perfecció física: hores I hores de gimnàs, dietes estrictes, tractaments estètics, etc.

Com arriba un home a esdevenir Simon?

Molts experts creuen que la base dels futurs homes Simon cal buscar-la en la infantesa: són nens sobreprotegits, educats sense conèixer cap límit ni sense ser corregits i que acaben desenvolupant un paper autoritari I desafiant amb els pares o cuidadors. Aquesta conducta infantil es coneix com la Síndrome de l’Emperador, i si no s’hi intervé, pot amplificar-se en l’adultesa.

D’altra banda, el psiquiatre Enrique Rojas anomena els Simon com els homes “light” del mil·lenni, ja que són el mirall dels valors (o de la crisi de valors) de la societat actual. En el món occidental es premia l’èxit professional, l’estatus, la riquesa, l’atractiu físic, la llibertat (mal entesa, a través de l’acumulació de relacions esporàdiques sense compromís), la independència emocional … Esdevenir un home Simon pot ser, doncs, la meta per a molts dels homes joves del segle XXI.

Imatge cortesia de Katemangostar