La primavera: l’estació que ens desperta a l’amor?

Samsara | 04 abr. 2017 | Bloc

La cultura popular, el cinema i la literatura coincideixen en definir la primavera com l’estació de l’amor per excel·lència. Així ho reflecteixen moltes dites populars (de la que n’és exemple la famosa “la primavera, la sang altera”) i una gran quantitat d’escenes romàntiques representades on l’amor floreix en aquesta època de l’any.

Però, és només una creença popular? Existeix alguna base científica que fonamenti per què la primavera ens predisposa a ser més receptius a l’amor?

Tot seguit us exposem diversos aspectes que us trauran els dubtes sobre l’efecte d’aquesta estació en la vida afectiva.

Què pot explicar la biologia?

La llum esdevé la protagonista principal de molts dels grans canvis durant l’estació.

Una de les característiques principals de la primavera és l’increment d’hores de llum que l’acompanya. A més a més, l’establiment de l’horari d’estiu que coincideix, aproximadament, amb l’arribada de la primavera, fa encara més evident que els dies esdevenen més llargs.

L’energia lumínica incideix directament en la producció de la melatonina. La melatonina és una neurohormona que regula els ritmes de son-vigília de l’organisme (el “rellotge intern”) i que intervé en molts processos fisiològics. Això fa que, en funció del moment del dia o de l’època de l’any, canviï la concentració de determinades hormones, afectant així les rutines i activitats quotidianes.

La melatonina, entre d’altres, controla la producció de serotonina (la popular “substància de la felicitat”) i la d’oxitocina. L’oxitocina exerceix un paper rellevant en les relacions socials (promou conductes d’empatia i generositat) i en els vincles afectius mare/pare-fill. Alhora, també intervé en les primeres fases de l’enamorament i en l’establiment de relacions monògames. Diversos estudis han comprovat que quan una persona s’imagina una relació en exclusiva amb una parella, l’oxitocina, a nivell cerebral, provoca una potent resposta de plaer. Per aquests motius, l’oxitocina s’ha popularitzat com l’hormona de l’amor.

Un dels papers importants de la melatonina és controlar la funció reproductiva. Això es posa de manifest en moltes espècies animals que fan coincidir l’aparellament durant aquesta època de l’any. En relació a la conducta sexual, estudis recents també han trobat, durant la primavera, una major producció de testosterona (l’hormona relacionada amb la resposta sexual masculina).

La dopamina i la noradrenalina són dues substàncies que participen també en les respostes de plaer i de recompensa, que es veuen potenciades durant la primavera.

Un altre dels efectes directes de l’arribada de la primavera és la pujada de temperatures després dels freds mesos hivernals. Aquest canvi suposa deixar enrere els abrics i optar per peces de vestir més lleugeres. Amb el bon temps, doncs, es deixa més superfície de pell al descobert, de manera que s’és més receptiu a les substàncies que emet la pell. Les esmentades molècules, en ser percebudes pel sentit de l’olfacte, poden afavorir reaccions instintives d’atracció, de desig o bé de rebuig, que variaran d’una persona a una altra. Això ajudarà a fer que es potenciï o no l’establiment d’una nova relació de parella.

Factors psicològics que predisposen a l’amor en primavera

Però la biologia, per ella mateixa, no pot explicar tots els motius que fan de la primavera l’estació més amorosa. Existeixen altres factors de caràcter més aviat psicològics i socials que col·laboren a fer realitat aquesta creença.

Per norma general, la majoria de persones viuen l’arribada del bon temps amb optimisme i amb energies renovades.

Així, el canvi d’estació ajuda a adoptar un estil de vida més actiu, amb la pràctica de més activitats en ambients exteriors: esports, concerts a l’aire lliure, pícnics, sortides a terrasses, excursions, etc. La primavera és una època de l’any excel·lent per trencar antigues rutines i iniciar-ne de noves. Moltes d’aquestes propostes poden fomentar la creació de relacions interpersonals i, conseqüentment, afavorir la possibilitat d’iniciar una relació afectiva nova.

Tal com hem dit anteriorment, el canvi de temperatura porta associat el canvi d’armari. En aquestes circumstàncies, moltes persones decideixen parar més cura a la seva imatge personal per tal de veure’s afavorides amb aquestes peces de vestir més lleugeres. L’exposició als primers raigs de sol primaverals, alhora, ajudaran a donar una mica de color a la pell. Tots aquests canvis poden repercutir positivament en l’autoestima: si hom se sent optimista, satisfet i atractiu, aquesta percepció s’estendrà en tots aquells que l’envolten.

Un darrer aspecte que s’ha de tenir en compte és el poder que té la cultura a l’hora d’establir i consolidar tòpics. Si ja tenim instaurada la idea que la primavera propicia el sorgiment de l’amor, aquesta creença reforçarà més la realització de certes pràctiques o hàbits encaminats a trobar parella.

I vosaltres, heu notat que “la primavera la sang us altera”? Esperem que aquest article us hagi ajut a entendre el perquè i desitgem que l’arribada d’aquesta estació us ajudi a trobar l’amor.

Voleu saber com us pot ajudar SamSara a trobar parella estable? Informeu-vos a la web www.samsara.es o truqueu al telèfon 93 362 23 29.

Escrit per Judit Lachica Bravo

Psicòloga Consultora de SamSara

Imatges cortesia de photostock i markuso a través de freedigitalphotos.net