Fòbia social i com superar la timidesa

SamSara | 15 jul. 2021 | Bloc, Consells per a dones, Consells per a homes

Els temps canvien i, mentre que per una banda es parla cada cop amb més llibertat de salut mental i de com tenir-ne cura, també és cada poc més habitual que es frivolitzi l’ús d’etiquetes mèdiques: depressió passa a ser sinònim de tristesa, i sembla que l’última tendència es equiparar la timidesa amb la fòbia social.

Què es la fòbia social?

Però, per començar, què és en realitat la fòbia social?

Es tracta d’un trastorn d’ansietat caracteritzat per una por intensa i persistent als intercanvis socials o, si som més exactes, a la valoració negativa que s’anticipa dels altres.

Aquesta aprensió es desproporcionada en relació a la gravetat real de la situació, i genera molt angoixa i malestar. Es tracta d’una afecció més habitual del que hom podria pensar, i generalment comença a la infància o l’adolescència.

L’ansietat i la por a ser jutjat o humiliat poden generar molt sofriment i anar afectant poc a poc altres àries de la persona que la pateix: relacions socials i amistats, relacions de parella i intimitat, vida laboral…

Sense tractament pot tornar-se crònica i facilitar l’aparició d’altres problemes de salut mental com ara la depressió.

Fotografia cortesia de Nathan Cowley a Pexels

La timidesa es una fòbia social?

La timidesa té alguns punts en comú, ja que també hi ha un cert component de dificultat per les relacions socials, una conducta evitativa derivada de la vergonya o el temor de veure’s exposat… però, mentre que la fòbia social és un trastorn, la timidesa no deixa de ser una tendència en la forma de ser, un tret de personalitat que pot treballar-se, que no requereix ajuda professional i que no és incapacitant.

5 tècniques per afrontar la fòbia social

Aquesta proposta és molt interessant perquè és útil tant per tractar la fòbia social – sempre sota la supervisió d’un psicòleg qualificat – com per, senzillament, ajudar a les persones que son tímides.

Les seves recomanacions son les següents:

Sortir de la zona de confort

Busca i defineix quina és la teva motivació per sortir de la seva zona de confort, la teva raó principal per enfrontar-te a aquest repte.

Tenir-lo molt present t’ajudarà de cara a passar per aquest procés de creixement personal, incòmode però molt beneficiós.

No buscar excuses

Diga-li que NO a les teves excuses.

De vegades, per tal de tenir la consciència tranqui·la amb nosaltres mateixos tot i la nostra passivitat de cara a superar les nostres dificultats, busquem tota mena de pretextes; “en realitat tant m’en fa estar sempre sol”, “no hi ha necessitat de tenir parella”, “la gent em jutjarà contínuament si m’exposo”…

No te enganyis: les persones som sers socials i, per poder tenir una vida equilibrada i feliç, necessitem contacte humà i afecte.

Marcarase objectius assumibles

Marca objectius progressius i no vulguis canviar-ho tot d’una o agafis dreceres tòxiques (automedicació, falses sortides de la teva zona de seguretat, tenir en compte només aquella informació que confirma les teves “autoexcuses”…).

Fixa petites fites i continua practicant fins tenir el progrés consolidat. Només llavors serà el moment de fer el següent moviment. Poc a poc i amb bona lletra.

Encara les situacions de cara

Para d’evitar sistemàticament aquelles situacions que et generen temor o por, i aprèn a expressar-les per treure-li importància.

D’aquesta manera, a més a més, podràs tenir informació real sobre el que està passant, i no centrar-te en el que tu imagines que està passant.

Ajuda professional

Si creus que és necessari, cerca ajuda i recolzament!

No t’ha de fer vergonya busca l’ajuda d’un professional davant d’un problema i gràcies a ells ens poden proporcionar els mecanismes que ens ajudin a solucionar el nostre problema.