En què es basa una relació de parella?


En aquest article anem a aprofundir en alguns dels anàlisis del psicòleg Antoni Bolinches per definir en què es basa una relació de parella saludable.

Antoni Bolinches és un psicòleg clínic especialitzat en relacions de parella i creixement personal, a més de ser autor de diversos llibres sobre aquesta temàtica.

Comencem pels tres secrets que proposa el psicòleg per aconseguir la felicitat en una relació: “aprendre a triar, aprendre a construir i aprendre a corregir”.

Com podem triar una parella adequada?

És fonamental triar una persona que ens agradi, ja que les parelles es estableixen inicialment per aquesta raó.

No obstant això, no és suficient optar per una persona basant-nos solament en la química sexual o l’atracció física. És important també considerar si la persona ens convé.

Comoditat relacional

Així mateix, necessitem tenir, com defineix Bolinches, “comoditat relacional”.

Aquest terme vol dir que és important estar còmodes amb la nostra parella sense perdre’ns a nosaltres mateixos.

Si hem d’amagar la nostra essència, ser cautelosos amb les nostres accions o paraules per complaure o evitar algun conflicte, llavors no tenim la comoditat relacional necessària.

Per aquesta raó aquest és un dels aforismes favorits del psicòleg, que resumeix la idea i per descomptat també s’aplica a parelles estables.

Orgull social

També és important l'”orgull social” que sentim per la nostra parella.

Alguna vegada has estat amb algú que, encara que t’agradi i et sentis còmode amb aquesta persona, no et fa sentir orgullós?

Si t’ha passat entendràs que, si no sents orgull per la teva parella, encara que es compleixi la comoditat relacional i l’atracció, no és una bona elecció per a una parella estable.

Millora contínua

Per últim, l’essencial per triar una bona parella rau en aprendre a millorar nosaltres mateixos.

Si som millors persones individualment, serem millors en les nostres relacions de parella.

Aquesta idea la profunditzem a l’article del nostre blog titulat “Autoestima: el principi de l’amor”.

Per saber rebre l’amor adequat en el moment oportú és sumament important construir la nostra autoestima.

D’aquesta manera, no depenem de l’amor d’altres persones i podem reconèixer l’amor que ens convé.

Treballar en la nostra autoestima ens ajudarà, en conseqüència, a assentar les bases per a una relació sana.

Com podem, per tant, aprendre a construir una bona relació de parella?

Els quatre pilars elementals de Bolinches per construir una relació de parella sòlida són:

“Bona adaptació sexual, caràcters compatibles, una escala de valors sincrònica i un projecte de vida convergent”. Les parelles comencen a consolidar-se quan tenen atracció sexual i després comencen a prosperar en base a la compatibilitat de les seves personalitats.

A mesura que es van coneixent millor consideren la seva escala de valors i continuen junts si aquesta és concordant.

Per últim, construeixen un projecte de vida en comú.

Conforme transcorre el temps, tenir la maduresa suficient és important per saber gestionar els problemes inherents que ocorren en tota relació establerta.

Com podem aprendre a corregir els problemes que puguin sorgir en la nostra relació?

Una bona gestió dels problemes en una relació de parella rau en la maduresa emocional de totes dues parts.

Bolinches proposa resoldre els conflictes a través de la superació personal i l’autocrítica, en lloc de culpar o criticar l’altre.

Això implica aprendre a resoldre conflictes pensant en “com puc millorar” i “què puc aportar”, en lloc de “què pot fer l’altre”.

Així mateix, cal tenir en compte que de les experiències més difícils de la nostra relació poden sorgir oportunitats increïbles. És a dir, els moments de fracàs ens poden ajudar enormement a aprendre i créixer.

En conclusió, segons Antoni Bolinches, en primer lloc, una relació amorosa implica triar adequadament la nostra parella.

Després es consolida amb la bona adaptació sexual, les personalitats compatibles, una escala de valors afí i un projecte de vida comú.

I, per últim, és necessari saber gestionar els problemes amb maduresa emocional, que s’aconsegueix a través de la superació personal i l’autocrítica.

Samsara és una agència matrimonial a Espanya que es especialitza en la cerca de parelles afins. Ofereix un servei personalitzat i confidencial per ajudar als clients a trobar la seva parella ideal.