Comuniquem-nos!

Samsara | 02 set. 2015 | Bloc

La comunicació és un dels elements clau en les relacions interpersonals, i de manera particular, és la base per a poder gaudir d’una relació de parella estable i satisfactòria. Mantenir una bona comunicació entre tots dos membres ajudarà a enfortir els vincles i a poder resoldre els conflictes que es puguin presentar en el decurs de la relació.

PPerò, què entenem per bona comunicació? I què podem fer per a fomentar-la?

Tot seguit us presentem una descripció sobre els aspectes que juguen un paper més important en una bona comunicació i què podem fer per a fomentar-la.

Decàleg de la bona comunicació

Per a poder gaudir d’una bona comunicació, cal partir de la idea que és tant important el contingut del missatge que s’emet (és a dir el què es diu) com la manera en què s’emet (el com es diu). A més a més, és fonamental recordar que tot procés comunicatiu necessita de dos participants, l’emissor i el receptor, de manera que és imprescindible parar atenció a la intenció i a les necessitats d’ambdós per un igual. Alhora, és fonamental saber triar el moment i el lloc més adequat per a poder-vos comunicar sense entrebancs.

1. El primer punt, i fonamental per a poder establir una bona comunicació amb la teva parella, és conèixer-te primer a tu mateix. És important saber què t’agrada i què no, què cerques en una relació, quins objectius vitals t’has proposat… Difícilment podràs transmetre-li a l’altra persona què necessites si abans no ho tens clar.

Fes introspecció: dedica’t un temps a tu mateix, a reflexionar sobre com és la vida que portes i com t’agradaria que fos, i què pots fer per apropar-t’hi des d’un punt de vista realista. Pot ser d’utilitat anotar en un llistat el punt de partida en el que et trobes, què vols canviar i els passos que creus que has de donar. Periòdicament, pots anar comprovant si has aconseguit dur-los a terme i si has de modificar el camí a seguir.

2. No projectis les teves necessitats en les de la teva parella. No donis mai per suposat el que necessita l’altre, ni pensis que, automàticament, el que tu vols o necessites és el mateix que el que desitja la teva parella. Interessa’t pel que pensa, sent i necessita: pregunta-li directament i deixa que s’expliqui obertament. Alhora, tingues la llibertat de transmetre-li a l’altra part quines són les teves necessitats, ja que ell/a tampoc pot llegir-te el pensament. Una relació només pot crèixer si tots dos membres són conscients del punt del que parteixen i del punt al que volen arribar, tan a nivell individual com de parella.

3. Practica l’escolta activa. Escoltar és quelcom més que oir. Para atenció a l’altra persona quan parla, fes-li veure amb paraules i gestualment (per exemple, assentint amb el cap) que l’escoltes i que comprens allò que t’està intentant transmetre. Sigues empàtic: intenta posar-te en el seu lloc i transmet-li que el/la comprens. Així facilitaràs un clima favorable per a la comunicació i ajudaràs l’altra persona a guanyar confiança per a què pugui expresar-se lliurement.

En canvi, evita interrompre l’altra part abans que acabi de parlar i no intentis desqualificar el seu discurs o les seves emocions, ja que pots fer que se senti poc recolzat/da i prejutjat/da.

4. Cuida el llenguatge i el to amb el que et dirigeixes a la teva parella. A l’hora d’establir una bona comunicació, és molt més efectiu emprar un to de veu suau i un volum no massa elevat. Recorda que la base de qualsevol relació es fonamenta en el respecte mutu, de manera que és primordial cuidar les paraules que utilitzes; fuig dels insults, dels crits i de totes aquelles expressions que puguin resultar ofensives o humiliants per a la persona que t’està escoltant.

5. No et guardis els problemes. Si tens un problema, no te’l guardis. Deixar passar el temps no soluciona mai els problemes, ben al contrari, només serveix per a què es vagin acumulant i conseqüentment, sorgeixin ressentiments i frustracions. Explica-li què et passa, el fet de ser una parella implica poder parlar i tractar tots els temes que us amoïnen, tant a nivel individual com de parella. De fet, el diàleg per ell mateix ajudarà a superar els problemes i, conseqüentment, a enfortir la relació.

6. Tria el moment i el lloc més adequats. Si heu de parlar d’algun tema important o delicat, intenteu buscar un lloc tranquil on pogueu expressar-vos sense interrupcions. Alhora, evita tractar assumptes espinosos al finalitzar una jornada laboral especialment cansada o estressant; és molt possible que l’esgotament i la manca de paciència et juguin una mala passada i no puguis connectar positivament amb l’altre.

7. Deixa enrera la ràbia. És inevitable que, en determinats moments, la ràbia ens vulgui fer parlar més del compte. Si et trobes en un d’aquests moments, evita dirigir-te a la teva parella per a recriminar-li quelcom. Deixa passar una estona o un dia (o més dies), quan vegis que la ràbia s’ha apaivagat o refredat, per tal de poder parlar-hi des d’un punt de vista més racional. Si parles “en calent”, corres el risc de dir moltes coses feridores de les quals després te’n pots penedir.

8. Reconeix davant la teva parella les situacions o decisions en les que no tens raó o estaves equivocat/da. Saber reconèixer les teves errades farà que l’altra persona vegi que ets una persona flexible amb qui és fácil mantenir una relació. Alhora, si veu que ets capaç de cedir i d’admetre les equivocacions, ajudarà a què ell o ella també se senti més predisposat/da a fer-ho.

9. Conserva el dret de dir NO quan ho consideris oportú. No li donis sistemàticament la raó a la teva parella o facis quelcom que et fa sentir malament només pel fet d’evitar el conflicte o per no ferir-li els sentiments, ja que pot ser l’origen de posteriors conflictes molt més greus. Practica l’assertivitat: estableix un diàleg en el que puguis transmetre-li relaxadament com et sents i el per què del teu NO.

10. Allunya’t dels pensaments negatius i irracionals. Pensa sempre en positiu: si tens en ment que qualsevol situació problemàtica o delicada acabarà malament, transmetràs aquest pessimisme al curs del diàleg i farà que realment hagi més probabilitats de què la conversa es tanqui malament. Alhora, fuig de concepcions del tipus “les parelles que s’estimen de veritat mai discuteixen”, ja que són totalment irreals i poden generar expectatives que mai s’acompliran. Com hem dit, el diàleg i la bona comunicació (incloses les discusions productives) són la clau del bon funcionament de qualsevol relació.

Esperem que el nostre decàleg us sigui de gran utilitat i recordeu: comuniqueu-vos!

Imatges cortesia de Renjith Krishnan i Ambro (FreeDigitalPhotos.net)