Autoestima: el principi de l’amor
Per què l’autoestima és tan important? Com influeix en les nostres relacions? Quins són els indicadors d’una autoestima elevada o d’una baixa? Analitzem la importància i alguns dels consells per millorar la nostra autoestima, explicats al primer capítol del llibre “De single a LP” escrit per la directora de SamSara Maria del Carme Banús i per la psicoterapeuta Montserrat Ribot.
L’autoestima és clau per assolir els teus objectius a la vida, ja sigui en l’àmbit personal com professional, perquè determina la relació que tens amb tu mateix i la teva manera de relacionar-te amb els altres. Tenir una bona autoestima significa acceptar-te, sentir que ets una persona valuosa, capaç d’afrontar dificultats, digna de ser feliç i de rebre respecte i amor. Si no ens considerem persones valuoses, probablement tindrem dificultats per mantenir relacions satisfactòries.
Un altre concepte important és l’autoacceptació, que és la capacitat per admetre els errors i tenir la motivació per corregir-los, sense caure en l’autocrítica i l’autoexigència. Acceptar-te implica empoderar-te, prendre control de la teva vida, assumir responsabilitat de les teves accions, ser conscient del teu valor i saber donar-te suport en les teves capacitats. Ser conscient de tot això atorga confiança i benestar emocional.
Indicadors d’autoestima:
Saber reconèixer les característiques que té una persona amb autoestima elevada o baixa és essencial. Els indicadors no són universals, ja que les mancances d’autoestima no es presenten igual a totes les àrees de la vida, però sí poden servir com una referència.
Característiques d’una persona amb alta autoestima:
- En la relació amb els altres és assertiva, defensa els seus drets i necessitats, no és submisa ni agressiva i sap expressar els seus sentiments.
- És respectuosa i no manipula ni critica les altres persones.
- És optimista i no perd el temps lamentant-se.
- Sap quines són les seves fortaleses i debilitats i s’accepta tal com és. A més, accepta i aprèn dels errors.
- Actua de manera autònoma, no busca l’aprovació dels altres, sap dir que no i no es deixa intimidar.
- És perseverant, a més a més es considera capaç d’aconseguir objectius i aprendre les habilitats necessàries per assolir-los.
- Se sent a gust amb el cos, té hàbits saludables i té cura del benestar físic i emocional.
- Tracta la seva parella amb respecte, no intenta controlar l’altre, no es queda en una relació que no és satisfactòria i afronta la ruptura amb calma.
Característiques d’una persona amb baixa autoestima:
- En relació amb els altres, considera que el benestar dels altres és més important que el seu.
- Se sent poc valuosa i no sent que mereix rebre amor.
- Té por del rebuig i és per això que li costa expressar les seves opinions.
- Li costa dir que “no” i quan ho fa se sent culpable.
- Es deixa influenciar pels altres, és molt sensible a la crítica i a la desaprovació.
- No considera probable assolir els seus objectius i es frustra per no aconseguir allò que vol.
- És pessimista, no se sent capaç i magnifica les debilitats.
- No està a gust amb el cos, no sent que és prou atractiva i no té cura de la seva salut.
- Es conforma amb una relació insatisfactòria perquè sent que no mereix res millor, permet el maltractament, sent que aporta més del que rep i s’ensorra emocionalment després d’una ruptura.
De quina manera puc assolir els meus objectius si no em sento capaç? Com puc atreure l’amor a la meva vida si no em sento mereixedor de rebre’l? Si no em respecto a mi mateix, com puc esperar que ho facin els altres? Si et sents identificat amb algun dels indicadors de baixa autoestima, et presentem unes tècniques del llibre “De Single a LP” que et podrien ajudar a millorar-la.
Consells per millorar la teva autoestima:
1. Fes servir afirmacions positives: són declaracions que descriuen els teus desitjos de vida. D’una banda, poden ajudar a eliminar la negativitat del passat i, de l’altra a alinear els teus objectius i pensaments. És important que les frases estiguin formulades en positiu perquè reflecteixin els teus veritables desitjos.
2. Millora la relació amb el teu cos: En comptes d’enfocar-te a la teva aparença física, si no estàs content amb el teu cos, pots centrar-te en la teva salut. Fer activitat física, tenir una dieta equilibrada i dormir prou hores poden ajudar-te a estar millor amb el teu cos.
3. Elimina les expressions tòxiques del teu llenguatge: Evita les exageracions negatives com “tot em surt malament” o “ningú m’estima”, ja que només poden disminuir la teva autoestima. A més a més, para atenció a les etiquetes negatives que utilitzes per descriure’t, com “soc poc hàbil” o “tímid/a”. En lloc d’això, tracta d’enfocar-te a les teves qualitats i practica comportaments que contradiguin l’etiqueta.
4. Coneix-te millor: Comença a prendre consciència dels teus sentiments, metes, pors i habilitats. L’autoconeixement també et permet aprendre dels teus errors i actuar de manera coherent amb els teus valors. Intenta reservar-te uns minuts de silenci i proposa’t practicar mindfulness, ja que això pot ajudar-te a ser més conscient i a aprendre a estar amb tu mateix.
Es pot tenir massa autoestima? No; com més elevada sigui la teva autoestima, més gran serà la teva felicitat i les teves possibilitats d’assolir tots els teus objectius. Tenir una autoestima saludable també és crucial per atraure i mantenir una relació amorosa adequada. És per això que l’autoestima és el principi de l’amor!