Les relacions estables milloren el benestar físic i psicològic

Samsara | 07 set. 2017 | Bloc

Nombrosos estudis científics han demostrat que les relacions estables aporten molts efectes positius a l’organisme.  Aquest tipus de relacions milloren, principalment, l’equilibri psicològic i el funcionament del sistemes immunològic i cardiovascular.

Tot seguit t’expliquem com pot influir l’amor de llarga durada en la salut i quins són els principals beneficis de tenir parella.

  • Estimula el sistema immunològic: quan veiem a la persona estimada s’indueix la síntesi d’un determinat grup de cèl·lules immunes anomenades Natural Killer. Les NK participen en la defensa de l’organisme davant de virus, bacteris i cèl·lules canceroses. És a dir, ser a prop de la parella potencia l’eliminació eficaç d’amenaces envers el propi cos.
  • Millora la salut física i psicològica global: La Universitat de Harvard conclou que, per norma general, l’esperança de vida de les persones que estan en relacions estables és superior a la de les que no ho estan. Aquesta troballa és més evident en el cas dels homes: la salut cardiovascular d’aquells que estan en parella és molt més bona que els que no ho estan. Compartir la vida amb una altra persona fa que es prengui consciència de la necessitat de tenir cura del cos de forma recíproca.
  • Efectes positius sobre la personalitat: un seguiment realitzat a 254 parelles a Alemanya durant 9 mesos va constatar com aquestes milloraven al llarg del temps en diverses variables de personalitat: estrès, ansietat, inseguretat, depressió, autoestima, etc. Els beneficis es van observar només en aquelles persones que estaven en una relació estable de parella, i no a les que eren singles. Aquests resultats s’expliquen a partir dels circuits cerebrals involucrats en l’amor romàntic: els sistemes opioides i serotoninèrgics. Aquests sistemes modulen l’ansietat, el dolor, l’obsessió i la depressió. S’ha comprovat que les relacions de llarga durada funcionen com un factor protector davant d’aquests trastorns. De fet, l’amor té un efecte de retroalimentació sobre l’estrès: si es manté una relació de manera relaxada, deixant de banda l’estrès, la mateixa relació ajudarà a superar amb èxit els esdeveniments vitals més traumàtics i/o estressants que puguin sorgir.
  • Potencia l’autoexpansió de l’ésser humà: L’objectiu final de l’amor autèntic és créixer i evolucionar com a persona, procés que podem resumir amb el nom “autoexpansió”. Vols saber com funciona exactament i en què consisteix l’autoexpansió?

Les relacions estables afavoreixen l’autoexpansió

La teoria de l’autoexpansió parteix de la base que tots els éssers humans cerquen el creixement i desenvolupament personal. Aquesta cerca fa que et motivis a l’hora de triar activitats i a prendre decisions que suposin un repte, una oportunitat d’aprenentatge. En relació a l’amor, la teoria de l’autoexpansió precisament defensa que les persones senten més atracció per aquelles que són diferents. Això s’esdevé perquè aquest tipus de contacte potencia l’exposició a nous punts de vista, idees i creences, que fan créixer i evolucionar.

Mantenir un vincle emocional amb algú que té diferent manera de pensar i de fer implica haver de posar en pràctica conceptes com l’acceptació i la inclusió. A més a més, la iniciativa i la voluntat de seguir estimant l’altra persona, malgrat les discrepàncies, potenciarà la flexibilitat de tots dos. Això farà que la línia divisòria entre la parella esdevingui més difusa i que part de l’altre “s’inclogui” en la teva manera de ser. Aquesta “fusió” és, precisament, el punt clau del sentiment de connexió emocional en les relacions estables.

L’autoexpansió originada per l’amor potencia que el cervell sintetitzi unes molècules anomenades BDNF i NGF. Totes dues fomenten el creixement de noves neurones i l’establiment de connexions entre elles. Aquest procés neuronal afavoreix aspectes com la creativitat, l’obertura i la flexibilitat mental. En resum, tenir parella estable fa veure la vida des de molts prismes diferents, desenvolupar noves actituds i estimular moltes capacitats: és a dir, autoexpandir-se.

T’agradaria poder gaudir de tots aquests beneficis amb la persona adequada? A SamSara Executive Matchmaking podem ajudar-te a trobar la teva parella. Informa-te’n sense compromís al 93 362 23 29 o a través del correu electrònic [email protected] . El nostre equip de psicòlogues i coachs estarà encantat d’atendre’t.