Quan l’amor s’acaba: Com superar una ruptura amorosa
El trencament d’una relació de parella acostuma a ser una experiència estressant i dolorosa. Posar fi al vincle entre totes dues persones implica haver de reformular molts dels projectes vitals que s’havien establert conjuntament. Alhora, cadascuna de les parts ha de redefinir-se de manera individual i ha d’aprendre a viure sense el suport emocional que suposava la relació.
No existeix una fórmula infal·lible ni estàndard que faci superar una ruptura de manera ràpida ni indolora. L’impacte del trencament pot ser més o menys gran en funció de determinats aspectes: la durada de la relació, els motius pels quals es finalitza i si es fa de comú acord, la intensitat del vincle creat, l’experiència en relacions prèvies, l’ajuda disponible per part de l’entorn (amistats i familiars), l’existència de fills en comú, …
Tot seguit us presentem quines són les fases habituals que s’esdevenen després d’una ruptura i com interpretar-les per facilitar-ne la superació.
El dol després de la relació
La finalització d’una relació afectiva no deixa de ser un procés de “pèrdua”: casdascun dels membres desapareix de la vida de l’altre. És recomanable, doncs, poder fer un dol que ajudi a acceptar i reubicar la realitat i a donar per tancada aquesta etapa. Les fases habituals del dol per una relació de parella són les següents:
- Negació de la pèrdua: és la fase inicial, en la qual hi ha dificultats per acceptar que la relació ha finalitzat. Existeixen moltes incerteses i poden intentar-se aproximacions amb l’esperança de poder reprendre-la.
- Ansietat, enuig, ràbia: sorgeixen sentiments de ràbia i d’enuig cap a l’altra persona però també cap a un mateix. En aquesta fase és freqüent preguntar-se de manera repetida què ha fallat i què podria haver fet cadascú dels membres per seguir amb la relació. Aquest qüestionament pot anar acompanyat d’ansietat i desesperança.
- Negociació: comença a interpretar-se el significat de la pèrdua i tot allò que comporta (pros i contres) i s’intenten cercar possibles solucions.
- Acceptació: un cop assimilada la realitat s’instauren nous hàbits i pot reestructurar-se la vida i la rutina sense l’altra persona.
- Superació: és la fase final i implica poder reflexionar, analitzar i parlar de la relació amb distància, objectivament, de manera que suposi un aprenentatge important de cara a futures parelles. A partir d’aquesta fase pot ser un bon moment per replantejar-se l’inici d’una relació amb una nova persona.
Consells que poden ajudar a superar una ruptura amorosa
- Accepta la decisió de l’altre membre. No pressionis la teva parella per a què canviï de parer: si la decisió de finalitzar la relació l’ha presa l’altra part, i així t’ho ha comunicat, no intentis pressionar-la ni suplicar-li perquè es repensi la continuïtat de la relació. Cal tenir present que fer-se a la idea i acceptar que l’altra persona ja no vol estar amb tu és difícil i, tal com hem dit abans, requereix un temps d’assimilació. Intentar forçar una reconciliació no farà que l’altre membre canvii d’idea, sinó que li provocarà una angoixa i malestar addicionals que repercutiran negativament en el procés de dol i l’endarreriran.
- Controla els pensaments relacionats amb la parella. És inevitable pensar i recordar anècdotes i situacions que vas compartir amb la teva parella. Sovint pots tendir a donar-li voltes a què va fallar i què podies haver fet per evitar la ruptura. Existeix el risc que, si aquests pensaments es fan molt freqüents, entris en una dinàmica de desesperança i culpabilitat que pot ser difícil de trencar. Quan vegis que et vénen a la ment certs records, fes un esforç per frenar-los: verbalitza un PROU i obliga’t a pensar en altres coses o a fer activitats que exigeixin molta concentració. Intenta focalitzar la teva atenció al 100% en tot allò que duguis a terme, per senzill que sigui, i gaudeix del procés. Això t’ajudarà a oblidar aquests tipus de pensaments recurrents.
- Evita contactar amb la teva exparella. A les primeres etapes de dol, és freqüent voler parlar amb l’altra persona, ja que existeix la por a perdre el contacte amb la que ha estat una part important de la teva vida. Però si les trucades o missatges es fan insistents poden generar-se tensions incòmodes entre totes dues parts que dificultin el tancament de les ferides i prolonguin el procés. Intenteu no reprendre el contacte fins que tots dos hàgiu assolit la darrera fase (superació) i us sentiu còmodes amb la situació.
- Gaudeix de l’etapa de solitud. Aprofita per redescobrir-te a nivell personal i per practicar noves activitats d’oci. Proposa’t fer tot allò que potser no feies (o que feies amb menys assiduïtat) perquè no ho comparties amb la teva parella o perquè no tenies prou temps per dedicar-li. Aprofita per tenir cura del teu cos i de la teva ment: és un bon moment per adquirir hàbits saludables i per treballar l’autoestima, que pot veure’s afectada com a conseqüència de la ruptura.
- Recolza’t en els teus amics o familiars. És important poder comptar amb alguna persona de confiança amb qui poder-te sentir escoltat i no jutjat. Parlar sobre el procés de ruptura i de dol t’ajudarà a prendre consciència de la situació, a normalitzar-la i a superar-la. Alhora, sortir i compartir temps amb les teves amistats facilitarà que t’evadeixis de pensaments o records sobre la teva relació.
- No intentis trobar una parella massa aviat. Pren-te el temps necessari (variable per a cada persona i per a cada relació) per poder fer el dol i superar la pèrdua. Iniciar una nova relació massa aviat pot provocar que s’arreli a través de vincles de dependència emocional poc saludables i que no ajudaran a establir l’equilibri bàsic per a tota relació afectiva.
Per finalitzar, volem fer èmfasi en un aspecte clau: la importància d’adoptar una actitud positiva. Recorda que el dolor després d’una ruptura és normal però transitori i que, a poc a poc, s’anirà fent més lleuger. Pensa que tot i que no pots modificar la situació en un trencament afectiu, sí pots controlar la teva reacció envers ell: les emocions, els pensaments, les conductes. Repeteix-te que ets capaç de superar la ruptura i aprofita per aprendre de l’experiència i reinterpretar-la de manera constructiva: posar punt final a una relació que no funcionava pot ajudar-te a què, en un futur, la següent sigui més madura i satisfactòria.
Escrit per Judit Lachica Bravo
Psicòloga de SamSara