Com fer que la distància us uneixi

Samsara | 11 nov. 2015 | Bloc

Claus per gaudir de la relació de parella malgrat la distància

Cada vegada hi ha més parelles que veuen afectada la seva relació per la distància. El ritme de vida actual, les exigències laborals i l’accesibilitat a una bona xarxa de transports fan que, per raons professionals o personals, sigui freqüent la realització de viatges (de menor o major durada) que poden dificultar el bon curs de la relació. En funció de la freqüència i de la durada d’aquestes estades fora de la residència habitual, així com de la gestió que facin tots dos membres del temps que passen junts i separats, la relació pot arribar a ressentir-se.

Què podeu fer per tal de minimitzar els efectes negatius que van associats a la distància? Tot seguit us proposem un llistat de consells que us ajudaran a relativitzar l’impacte de la separació geogràfica en la vostra relació.

  1. En primer lloc, és fonamental tenir una actitud positiva. Si creieu que la distància acabarà amb la vostra relació, el més probable és que això sigui el que finalment s’esdevingui. En canvi, si modifiqueu la vostra actitud i us proposeu mantenir i fer crèixer el vostre vincle, malgrat no pogueu passar tant de temps junts com us agradaria, l’experiència pot resultar enriquidora. De fet, diversos estudis recents, com el realitzat per Jiang (Universitat de Hong Kong) i Hancock (Universitat de Cornell, EEUU) arriben a la conclusió que les relacions a distància poden ser més estables i exitoses que aquelles on no existeix llunyania geogràfica. Això s’esdevé perquè, si es manté una actitud positiva, les parelles s’esforcen en comunicar-se més i millor, fet que provoca que es crei un vincle d’intimitat més ferm.
  2. Potencieu la freqüència dels contactes a través dels mitjans que us siguin més còmodes (telèfon, videoconferència, email, etc). Diferents estudis han destacat que, per conservar la connexió emocional amb la parella, és més important la freqüència amb la què s’estableixen els contactes que no pas la durada de les converses. Si us comuniqueu sovint, la sensació “d’estar separats” es minimitzarà; en canvi, si no establiu contacte en molts dies, és més probable que el desconeixement dels petits detalls del dia a dia acabin provocant una gran separació emocional.
  3. Reserveu uns horaris fixes per poder-vos comunicar. Establiu una franja de temps per dedicar-la a vosaltres, sense interrupcions, tal i com faríeu si tinguéssiu una cita presencial. Podeu, per exemple, acordar de trucar-vos cada tarda després d’arribar de treballar, mantenir una videoconferència mentre sopeu, despertar-vos amb una trucada de bon dia, etc… Mantenir el contacte serà molt més senzill si ho feu així que no pas si quedeu en trucar-vos quan tingueu una estona lliure, sense precisar el moment. A més a més, el fet de compartir moments quotidians (com seria el cas de sopar “junts però separats” mentre manteniu una videoconferència) dóna més sensació de proximitat.
  4. Tracteu de gran varietat de temes de conversa. Des de temes més profunds fins a qüestions més banals o del dia a dia, tal i com farieu si la relació no es veiés afectada per la distància. No us centreu en parlar només de com us trobeu a faltar, de la separació existent i del temps que fa que no us veieu, ja que això només refermarà el sentiment de llunyania entre tots dos.
  5. Planifiqueu fer les mateixes activitats (i si pot ser alhora, millor). Per exemple, podeu mirar el mateix programa de televisió simultàniament i anar-lo comentant, tal i com si compartissiu el sofà de casa, escoltar música alhora o bé “anar de compres” junts, mitjançant l’opció de compra a les tendes on-line. Penseu en quines activitats us agradaria fer a tots dos, i com podeu adaptar-les amb el factor distància en joc.
  6. Mostreu-vos confiança i recolzament recíprocament. Tot i estar separats, feu saber a l’altre membre de la parella que no està sol, que podeu comptar l’un amb l’altre en els moments i en les decisions clau i, lògicament, actueu en conseqüència si s’escau.
  7. Sorpreneu-vos amb petits detalls. Si ser detallista és important en qualsevol relació, en una on hi ha més o menys moments de viure separats esdevé fonamental, ja que aquests gestos faran que cada membre percebi que l’altre hi és sempre present. Enviar una carta d’amor o un petit regal de forma inesperada mantindran viva la flama de la relació tant o més que preparar grans regals en ocasions especials.
  8. Preciseu de forma clara com distribuireu el temps quan us retrobeu. Intenteu gaudir de temps de qualitat junts: no deixeu massa marge a la improvització, ja que correu el risc de desaprofitar les estones que podeu compartir plegats. Acordeu també quina part del temps passareu sols i quina acompanyats (família, amistats, etc) per tal de no generar malentesos més endavant.
  9. Parleu sempre de forma sincera entre vosaltres: si qualsevol dels dos percep que la relació s’està veient massa afectada pels períodes de separació geogràfica, cal que ho transmeti tan aviat com sigui possible a l’altre membre. Només així podreu mirarde replantejar la dinàmica de la relació i de valorar aspectes com la disminució de la freqüència i/o la durada dels viatges o, fins i tot, la possibilitat de canviar de residència. Si deixeiu passar el tema i no el tracteu en els primers moments, la relació acumularà frustració, ressentiment i falses expectatives, que poden acabar provocant  una ruptura.

Esperem que aquests consells us hagin resultat d’utilitat; recordeu que la veritable distància afectiva no depèn de la separació geogràfica sino de la connexió emocional que la parella estableixi.

IMATGES CORTESIA DE NENETUS I FRANKY242 A TRAVÉS DE FREEDIGITALPHOTOS.NET