Aprèn a modificar els teus patrons en les relacions de parella

Samsara | 23 oct. 2018 | Bloc

A l’entrada anterior del nostre blog parlàvem dels tres patrons de conducta més habituals en les relacions de parella: el passiu, l’agressiu i l’empàtic assertiu. T’identifiques amb un dels tres models? Creus que adoptes una forma d’interacció d’estil passiu o agressiu i t’agradaria modificar-la?

Tot seguit t’expliquem què pots fer per canviar amb èxit la teva forma de viure les relacions.

El primer pas és l’observació: para atenció a quins són els teus pensaments i sentiments i a com els transmets. Alhora, observa la teva parella: escolta-la amb atenció, de manera activa i intenta posar-te en el seu lloc.

Planteja’t algunes qüestions:

Creus que les teves parelles han tingut algunes característiques semblants?

 Les relacions anteriors, s’han trencat sempre pel mateix motiu?

 Hi ha similitud entre la forma de ser  de la teva parella i la del teu pare/mare?

Pot ser interessant demanar opinió externa: pregunta al teu entorn, a un amic o familiar, si veu l’existència d’algun patró recurrent.

Quan l’hagis detectat, intenta trobar quin pot ser el seu origen, ja que moltes vegades provenen d’esdeveniments viscuts o apresos durant la infantesa. Fes-ne una reinterpretació: pensa que aquella conducta no és teva, que tens el poder de decisió de no repetir-la i que pots generar una conducta alternativa pròpia molt més adequada i positiva.

Si comences una nova relació afectiva, para molta atenció a tots aquells indicis que apunten a què estàs repetint un patró. Com més aviat els identifiquis, més fàcil serà frenar-los.

Pren consciència de la teva part de responsabilitat en la dinàmica afectiva. Pensa que els rols de les relacions es retroalimenten. Així doncs, una persona amb una conducta passiva pot accentuar aquesta tendència si es relaciona  amb algú més dominant. És important que parleu sobre com us sentiu tots dos membres en el context de la relació.

No és recomanable que intentis cambiar l’altre. Els canvis només són efectius si la persona implicada ho fa de manera voluntària i sense coacció. Valora, doncs, si et compensa tenir una relació amb algú que et fa repetir una forma de conducta poc beneficiosa.

Els patrons afecten tots dos membres de la parella, de manera que per assolir una  modificació permanent ha d’haver un acord i una intenció per part dels dos de modificar la dinàmica establerta.

Cal tenir present, però, que algunes relacions de parelles només funcionen si es presenten determinats patrons. És a dir, que si canvien les regles, el vincle es deteriora. Llavors és quan s’haurà de valorar si la relació pot o no continuar i quins són els pros i contres de prendre l’una o l’altra decisió.

Treballa l’autoestima: per poder assolir una relació harmoniosa cal que aprenguis a estimar-te i a revaloritzar-te a nivell individual. Recorda que ets una persona “completa” i no la meitat d’una taronja. Una relació saludable es fonamenta en l’enriquiment mutu i recíproc.

Esperem que aquests consells t’ajudin a adoptar un patró de conducta més positiu i saludable en les teves relacions de parella.

Escrit per Judit Lachica Bravo

Psicòloga Consultora de SamSara